Poselství Tomáš Garrigue Masaryk
Sada dvou medailí
Bessergold Mint vydává mimořádnou sadu dvou medailí věnovanou odkazu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Edice s názvem Poselství Tomáš Garrigue Masaryk připomíná slova, která byla po desítky let ukryta v archivu a jejichž znění bude odhaleno 19. září 2025.
Tajemná obálka s poselstvím byla před 88 lety uložena v Národním archivu na pražském Chodovci. Antonín Sum, tehdejší tajemník Jana Masaryka, ji zapečetil s podmínkou, že bude otevřena až v roce 2025.
Očekává se, že text vznikl 5. září 1937, kdy byl u nemocného prezidenta přítomen jeho syn Jan i Edvard Beneš. Protože Masaryk sám již nemohl mluvit, Jan se stal prostředníkem, který otcovy poslední myšlenky zaznamenal.
Slova prvního československého prezidenta budou zveřejněna 19. září 2025 na zámku v Lánech. U otevření obálky budou přítomni historici, archiváři, členové Masarykovy rodiny i současný prezident Petr Pavel.

Medaile jsou uměleckým dílem medailéra Jiřího Hanuše, DiS.
Averzní strana nese portrét Tomáše Garrigua Masaryka doplněný jeho iniciálami a letopočty symbolizujícími vznik a otevření poselství.
Reverzní strana je rozdělena diagonálním řezem. Dominantním prvkem je číslo 88, připomínající počet let, které uplynuly od zapečetění obálky.

Autor | Jiří Hanuš, DiS. |
Materiál | Au 999,9, Ag 999 |
Hmotnost sady | Au 15,56 g, Ag 42 g |
Průměr | Au 28 mm, Ag 50 mm |
Provedení | Proof |
Hrana | Hladká, číslování |
Emisní náklad | 88 ks |
Rok emise | 2025 |
Ražba | BESSERGOLD Mint s.r.o. |
Věděli jste, že nejoblíbenějším jídlem Tomáše Garrigua Masaryka byly švestkové knedlíky?
Náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk byl pověstný svou střídmostí v jídle, ale jakmile se jednalo o jeho nejoblíbenější švestkové knedlíky z bramborového těsta obalené v opražené strouhance, sypané mákem a polité máslem, tak šla veškerá střídmost stranou.
Tuto skutečnost kdysi potvrdil i stolník (obsluha u stolu) Alois Kadlec, který Masaryka osobně obsluhoval: „Kdykoliv jsem po hlavním jídle přišel s moučníkem, nechal si dát vždy jen jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, vzal si nejprve tři a potom ještě tři.“
Je známo, že Tomáš Garrigue Masaryk nerad sedával u stolu sám a svým hostům nechával připravit vlastní jídelní lístky. Jelikož byl každý jídelní lístek tištěn na kvalitním papíře, tak si jej mnozí hosté odnášeli domů na památku.
Masarykovy švestkové knedlíky
Receptura z dobové kuchařky
Utře se 10 dkg másla na misce, přidá se 20 vařených, osolených a nastrouhaných brambor. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí.
Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavřou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě vařit. Vařené knedlíčky do síta se vyndají a přelejí studenou vodou, dají se do kastrolu, ve kterém je strouhaná smažená houska a nechají se v troubě osmahnout.
Při podávání se mastí knedlíky máslem a sypou mákem.

Sadu medailí zakoupíte v e–shopu