Poselství Tomáš Garrigue Masaryk

Sada dvou medailí

Bessergold Mint vydává mimořádnou sadu dvou medailí věnovanou odkazu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Edice s názvem Poselství Tomáš Garrigue Masaryk připomíná slova, která byla po desítky let ukryta v archivu a jejichž znění bude odhaleno 19. září 2025.

Tajemná obálka s poselstvím byla před 88 lety uložena v Národním archivu na pražském Chodovci. Antonín Sum, tehdejší tajemník Jana Masaryka, ji zapečetil s podmínkou, že bude otevřena až v roce 2025. 

Očekává se, že text vznikl 5. září 1937, kdy byl u nemocného prezidenta přítomen jeho syn Jan i Edvard Beneš. Protože Masaryk sám již nemohl mluvit, Jan se stal prostředníkem, který otcovy poslední myšlenky zaznamenal.

Slova prvního československého prezidenta budou zveřejněna 19. září 2025 na zámku v Lánech. U otevření obálky budou přítomni historici, archiváři, členové Masarykovy rodiny i současný prezident Petr Pavel.

Medaile jsou uměleckým dílem medailéra Jiřího Hanuše, DiS.
Averzní strana nese portrét Tomáše Garrigua Masaryka doplněný jeho iniciálami a letopočty symbolizujícími vznik a otevření poselství.
Reverzní strana je rozdělena diagonálním řezem. Dominantním prvkem je číslo 88, připomínající počet let, které uplynuly od zapečetění obálky.

Zlatá medaile

Zlatá medaile

Stříbrná medaile

Stříbrná medaile

Měřítko sady

Měřítko sady

Autor Jiří Hanuš, DiS.
Materiál
Au 999,9, Ag 999
Hmotnost sadyAu 15,56 g, Ag 42 g
PrůměrAu 28 mm, Ag 50 mm
ProvedeníProof
HranaHladká, číslování
Emisní náklad88 ks
Rok emise
2025
RažbaBESSERGOLD Mint s.r.o.

Věděli jste, že nejoblíbenějším jídlem Tomáše Garrigua Masaryka byly švestkové knedlíky?

Náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk byl pověstný svou střídmostí v jídle, ale jakmile se jednalo o jeho nejoblíbenější švestkové knedlíky z bramborového těsta obalené v opražené strouhance, sypané mákem a polité máslem, tak šla veškerá střídmost stranou.

Tuto skutečnost kdysi potvrdil i stolník (obsluha u stolu) Alois Kadlec, který Masaryka osobně obsluhoval: „Kdykoliv jsem po hlavním jídle přišel s moučníkem, nechal si dát vždy jen jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, vzal si nejprve tři a potom ještě tři.“

Je známo, že Tomáš Garrigue Masaryk nerad sedával u stolu sám a svým hostům nechával připravit vlastní jídelní lístky. Jelikož byl každý jídelní lístek tištěn na kvalitním papíře, tak si jej mnozí hosté odnášeli domů na památku.

Masarykovy švestkové knedlíky

Receptura z dobové kuchařky
Utře se 10 dkg másla na misce, přidá se 20 vařených, osolených a nastrouhaných brambor. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí.

Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavřou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě vařit. Vařené knedlíčky do síta se vyndají a přelejí studenou vodou, dají se do kastrolu, ve kterém je strouhaná smažená houska a nechají se v troubě osmahnout. 

Při podávání se mastí knedlíky máslem a sypou mákem.

Sadu medailí zakoupíte v e–shopu